Brune aflejringer eller rust i opvaskemaskine

Senest opdateret 30-10-2020 03:12

Problem

 • Der er brune pletter i min opvaskemaskine
 • Der er rustpletter på bestik efter opvask i opvaskemaskine
 • Rustpletter i opvaskemaskinen
 • Brune pletter eller rust pletter på knive, gafler eller skeer efter vask i opvaskemaskinen

Gælder

 • Fritstående opvaskemaskine
 • Integreret opvaskemaskine
 • Opvasker

Løsning

 1. Kontroller at bestik og andet service du vasker op i opvaskemaskinen er af rustfrit stål og egnet til opvask i maskine.
  Stål kaldet ‘rustfrit stål’ er meget modstandsdygtigt mod rust. Metallet danner et beskyttelseslag på overfladen kaldet et 'oxid-lag'. Er overfladen beskadiget, f.eks. når en kniv er ridset, vil ilt straks danne et nyt beskyttelseslag. Nogle stoffer kan imidlertidig beskadige og ødelægge beskyttelseslaget og forhindre at det gendannes. Det gælder stærke og syreholdige madvarer som salt, citron, eddike, ketchup og mayonnaise. Hvis bestik eller udstyr af rustfrit stål udsættes for frugtsyre, citronsyre, mælkesyre eller salt i længere tid, kan rusten sprede sig.

 2. Vask for eksempel ikke oste- eller æggeskærere med strenge.

 3. Efterlad ikke bestik med madrester i opvaskemaskinen i meget lang tid..

 4. Anvend ikke opvaskemiddel, der indeholder syre eller klorin, kan også ødelægge beskyttelseslaget på servicen.

 5. Kontroller kurve i opvaskemaskinen.
  kurven i opvaskemaskinens har en meget stærk plastbelægning. Den er modstandsdygtig mod kemikalier i opvaskemidler og andre påvirkninger. Men den kan beskadiges af mekanisk slid og få ridser og afskrabning på plastikoverfladen, f.eks. når lange, skarpe genstande placeres i kurven. Hvis der er hul i plastbelægningen, frigøres der rust fra kurvenes metalramme.
  Udskift kurvene for at løse problemet.
  Du kan bestille nye kurve samt rengørings- og plejeprodukter til din opvaskemaskine i webbutikken her

 6. Sørg for at vandinstallation er lavet korrekt.
  Vandrør tilsluttet opvaskemaskinen kan være fremstillet af forskelligt materiale, f.eks. galvaniseret stål, kobber og messing. Kombinationen af forskellige metaller kan udløse korrosion/tæring, der danner rust i rørene. Korrosionen vil danne rust i vandet, der føres ind i opvaskemaskinen.
  Kontakt evt. en VVS'er for vejledning om vandinstallation.

 7. Rens maskinen og bestik for flyverust.
  Kom citronsyrepulver eller rensemiddel til at fjerne flyverust i sæbebebolderen og start et intensivt program uden service i maskinen.
  Du kan fjerne flyveryst på dit bestik på samme måde ved at, lægge det i opvaskemaskinen og vaske det på et kort program sammen med lidt cintronsyrepulver.

 8. Vi anbefaler at du booker besøg af en vores specialuddannede serviceteknikere.
  Du kan døgnet rundt nemt bestille et servicebesøg online, og selv vælge den ønskede dato for besøget.

Tip

 • Flyverust.
  Når der er rust i opvaskemaskinen, vil det “flyve” rundt i maskinen. Deraf navnet “flyve rust”. Rusten kan sætte sig overalt i opvaskemaskinen. Det kan medføre brune pletter som ligner rust på porcelæn. Det er "flyve rust", som for eksempel “lander” på en tallerken eller bestik.

 • Terrakotta
  Brune pletter kan skyldes, at der har været en genstand af terrakotta i opvaskemaskinen. Man ved, at genstande af terrakotta kan medføre brune aflejringer i vaskekarret.
  Du kan bruge et særligt rensemiddel til opvaskemaskiner til at fjerne aflejringerne med.

 • Hold din opvaskemaskine ren
  Hold din opvaskemaskine ren og i topform med hjælp fra vores 3-i-1 hygiejniske Clean & Care. Plejemidlet afkalker, affedter og renser vaskemaskinen eller opvaskemaskinen. For maksimal udbytte bør det bruges 1 gang om måneden, eller efter hver 30 vaskecyklusser

  Køb Clean & Care Plejemidlet M3GCP400 i webshoppen her
Book service
Book service

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Electrolux-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

Tilbehør og reservedele
Tilbehør og reservedele

Find originale reservedele til dine Electrolux-produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.