Huller i vasketøjet efter vask i vaskemaskine

Senest opdateret 23-12-2022 07:17

Problem

 • Der er huller i vasketøjet efter vask i min vaskemaskine
 • Der er revet hul i mit vasketøj

Gælder

 • Frontbetjent vaskemaskine
 • Topbetjent vaskemaskine
 • Vaske-/tørremaskine

Løsning

 1. Kontroller om maskinen er monteret i vatter.
  Dette kan du gøre ved, at justerer maskinens fødder og kontrollere med et vatterpas.


 2. Kontroller om tromlen har skader ved at tage en nylonstrømpe på hånden og bevæg den rundt på tromlen overflade. Hvis der ikke rives tråde på strømpen er det ikke en fejl på maskinen der er årsag til huller i vasketøjet.

 3. Åbne lynlåse og hægter, kan rive fat i tøjet og rive det i stykker, når tromlen kører rundt. Luk lynlåse inden tøjet vaskes. Vask tøj med hægter i en vaskepose. Fremmedlegemer der har ligget i vasketøjets lommer, kan også lave huller i tøjet.
  Se her: Vaskepose til finvask af sart vasketøj

 4. Sørg for ikke at overfylde maskinen. Fyld vaskemaskinen så det er muligt at føre en knyttet hånd frem og tilbage over vasketøjet. Hvis vasketøjet er presset tæt sammen i tromlen, kan det komme i klemme i åbningen mellem lugebælgen og vasketromlen. Når tromlen drejer rundt, bliver tøjet revet i stykker.

 5. Nogle tøjtekstiler er af så lav kvalitet, at tøjet hurtigt bliver hullet eller går i stykker. Skaderne på den type tøj, kan sagtens opstå i forbindelse med almindelig brug, vask, tørring osv.

 6. Kontroller om tøjet er egnet til centrifugering ved at kigge på vaskesymboler , som er placeret på et mærke i tøjet.

 7. Lad kun pletfjerningsmidler sidde på tøjet i den anviste tid.
  Det er derfor vigtigt, at du læser brugsvejledningen grundigt på pletfjerningsmidlerne, og at du følger den til punkt og prikke, hvis du vil undgå de små huller. Når først skaden er sket, er der kun lappeløsninger tilbage.

 8. Brug af blegemiddel, som ved direkte kontakt med vasketøjet har ætse nogle huller. Måden at undgå disse huller på er ved at sikre sig, at blegemidlet er helt opløst, inden det kommer i kontakt med vasketøjet.

 9. Sølvfisk har ødelagt tråde i stoffet. For at undgå sølvfiskene i dit vasketøj, bør du ikke lægge dit vasketøj på badeværelsesgulvet, som også er et yndet opholdssted for sølvfiskene. Ydermere bør du holde lågen til vaskemaskinen åben efter endt vask, således at fugten fordamper i vaskemaskinen.

 10. Sandkorn kan også være en årsag til de små huller i vasketøjet. Disse kommer sandsynligvis fra det udenlandske spinderi, som har spundet dit beklædningsstykke. Den proces vaskemaskinen udsætter tøjet for i kombination med vaskemiddel vil føre til en mørning af tråden pga. disse sandkorn, som til sidst vil briste og efterlade et lille hul. Der er desværre ikke noget du kan gøre for at forhindre disse brister, da det er bomuldsspinderiet, som ikke har været omhyggelig nok med trådene.

 11. Tøjet angrebet af møl. Møl kan bekæmpes med et egnet middel.

 12. Hvis ovenstående ikke løste problemet, anbefaler vi at du booker besøg af en vores specialuddannede serviceteknikere.
  Du kan døgnet rundt nemt bestille et servicebesøg online, og selv vælge den ønskede dato for besøget.

Tip

 • Én af grundende til de små irriterende huller i vasketøjet kan skyldes, at du har brugt et pletfjerningsmiddel, som har siddet for længe på tøjet, inden det blev vasket. Dette vil bevirke, at tøjet mørner og deraf kommer de små huller.

 • Sølvfisk kaldes også for klannere, og disse små skadedyr er tilhængere af fugt og mørke, hvorfor vaskemaskinen er et perfekt bosted. Hvis ikke de kan finde bedre føde, vil de kaste sig over dit bomuldstøj, hvor de vil efterlade et lille mikroskopisk hul. Når tøjet efterfølgende vaskes og slides vil det mikroskopiske hul vokse sig større, og til sidst vil du kunne få øje på det, sandsynligvis efter, at tøjet er blevet vasket i vaskemaskinen. Sølvfisk og øvrige bakterier kan desuden bekæmpes ved, at du med jævne mellemrum vasker ved høje temperaturer i vaskemaskinen såsom kogevask

 • Møl. Små huller i tøjet er et af de mest almindelige tegn på, at man er angrebet af møl – især hvis tøjet har mange huller, har været gemt væk i et stykke tid eller er lavet af et organisk materiale som f.eks. uld, silke, fjer, pels osv. Hullerne laves af møllenes larver, som nærer sig af tekstiler fra de udklækkes til de forpupper sig. I denne periode har larverne brug for en masse næring, så de kan udvikle sig fra larver til voksne møl i deres pupper. •  Mølhuller

  Hvis man er angrebet af møl, vil der aldrig blot være et hul, men altid adskillige huller i tøjet (møl “gennemhuller” tøjet). Møl har desuden tendens til kun at angribe enkelte typer tøj, mens andet tøj der har været opbevaret i samme område, er helt uskadt.
  Møl angriber oftest tøj af materialer med animalsk oprindelse såsom uld, silke, fjer, pels osv., men klædemøl kan også angribe andre stoftyper som f.eks. kunststoffer, bomuld, hør osv. (især hvis tekstilerne er urene).
  Hengemt tøj: Møl angriber især tøj der ikke bruges ofte og er gemt væk i f.eks. skabe, skuffer, kasser, poser og lignende. Det er ikke ualmindeligt at tøj der opbevares i kældre, på loftsrum osv. angribes. Aflagt arbejdstøj, vasketøj etc. er også gode ynglesteder for møl, fordi tøjet indeholder kropsolier, som møllene suger fugt af.

  Andre tegn på møl

  Du kan være sikker på at hullerne skyldes møl, hvis du opdager andre tegn på deres tilstedeværelse – såsom:

  • Spind eller pupper på tøjet (eller omkring tøjet)

  • Pupper andre steder i hjemmet (f.eks. i loftet eller på væggene)

  • Ekskrementer på tøjet (små hvidlige kugler)

  • Møllarver (små hvidlige eller gullige larver med mørke hoveder)

  • Voksne møl i hjemmet (som enten flyver eller løber omkring)

   De voksne møl opdager man ikke nødvendigvis, da nogle arter er meget lyssky og foretrækker at løbe fremfor at flyve. Dette gælder f.eks. klædemøllene og pelsmøllene, som både er de mest almindelige mølarter i de danske hjem, men også netop er de arter, der angriber tøj.

Book service
Book service

Har du brug for hjælp med dit produkt? Så kan du booke en servicetekniker som er ekspert i netop dit Electrolux-produkt og få en professionel og effektiv reparation. Følg linket nedenfor for at registrere og booke dit produkt.

Tilbehør og reservedele
Tilbehør og reservedele

Find originale reservedele til dine Electrolux-produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.