Kartoffel au gratin
Kartoffel au gratin

Portioner: 4 stk.

Tilberedes med fordel i en vakuumpose, dvs. en forseglet pose, som kan tåle varme og kan genbruges efter den såkaldte sous vide-metode.

 

Ingredienser:

500 g. kartofler (fast sort, skåret i skiver)

1 løg, skåret i skiver

2 stk. nelliker

1 bundt timian

5 dl. fløde

1 stk. laurbærblad

2 dl. revet ost, helst lagret

Salt, sort peber

 

Fremgangsmåde:

  1. Kog fløden i en gryde, indtil den er indkogt til 2/3 dele.
  2. Bland kartoflerne med fløden. 
  3. Tilsæt løg, laurbærblad, hvidløg, salt, peber til blandingen og læg i en vakuumpose med timian.
  4. Tilbered/damp i ovn på sous vide-metoden - på 95 grader i 1 time.
  5. Køl ned og gem til servering.
  6. Ved servering: start ovnen ved 200 grader.
  7. Åbn posen og hæld blandingen i et fad.
  8. Drys med osten og gratiner i ovnen i ca. 20 minutter, indtil overfladen er gylden.



Jeg kan godt lide at tilberede en gratin ved at dampe den i en sous vide-pose. På den måde bevarer alle ingredienserne deres naturlige smag. Sous vide er også en smart måde at optimere tiden på, fordi man herved kan have gratinen forberedt på forhånd. Den forberedte gratin kan blot hældes i et ovnfast fad, og gratinere i kort tid før servering. Det kan jeg godt lide, fordi du på den måde har mere tid med gæsterne!

Leaquid

De fleste af os reflekterer ikke over – eller er overhovedet bekendt med – faktummet, at en stor del af madens næringsstoffer siver ud i vandet, når vi tilbereder den vha. kogning. Det er et usynligt problem og derfor ikke noget, som fanger vores opmærksomhed til daglig. Spørgsmålet er, hvordan vi kan afsløre et usynligt problem? Vi har taget udfordringen op, og skabt vitaminvanden Leaquid, som viser tabet af næringsstofferne på en meget håndgribelig måde.

Tilbage til fordelene ved damp