Klassisk æbletærte

Klassisk æbletærte


Æbletærten er i sig selv en fantastisk dessert, og når den så også er hjemmelavet bliver den ikke meget bedre. Med le Cordon Bleu Master Pâtissiers får du her inspiration til, hvordan du kan dekorere dette klassiske bagværk.

 

Antal: 8 stykker
Forberedelsestid: 45 min
Tilberedningstid: 40 min

Ingredienser 

Wienerbrød
5 dl hvedemel, 150 g smør, 2 små æg, 1 g vaniljepulver, 0,5 tsk salt, 1,5 tsk sukker, 1 tsk vand.

Æblekompot
3 store æbler, 0,7 dl sukker, 50 g smør, 2,5 g vaniljepulver, 0,25 tsk kanelpulver, saften fra ½ citron.

Æg til pensling
1 helt æg, 1 æggeblomme, 2 tsk vand, en lille smule sukker.

Topping
0,25 dl sukker.

Fremgangsmåde

Wienerbrødsdej

  • Si mel, salt og sukker i en Electrolux Masterpiece Matberedare
  • Skær smørret i mindre stykker og tilsæt melet. Kør mikseren på 'pulse' til du får små, fine brødsmuler.
  • Bland æg, vanilje og vand i en anden skål og læg det i mikseren. Brug 'pulse' for opnå en dejkonsistens.
  • Hæld ud på en overflade med mel og ælt til en jævn konsisten.
  • Læg dejen ind i folie og stil i køleskabet i 20 minutter inden, dejen skal æltes ud.

Æblekompot

  • Skræl æblerne og fjern kernerne og læg æblerne i citronvand til de skal bruges.
  • Hak æblerne i lige store bidder.
  • Opvarm smør i en kasserolle og tilsæt sukker, citron og kanel.
  • Tilsæt halvdelen af de hakkede æbler - lad dem koge på middelhøj varme til de bliver bløde. Blend dernæst denne halvdel til en puré i en Electrolux Explore 7Blender, læg det tilbage i kasserollen og tilsæt resten af æblerne og kog så til de er helt bløde. Tilsæt vand om nødvendigt, når blandingen tykner til.

Æg til pensling

  • Whisk all ingredients together, pass through a fine sieve
    Pisk alle ingredienser og si dem i en finkornet si.

 

Servering

  • Sæt en 20 cm tærteform på en plade med bagepapir. 
  • Rul 2/3 af dejen ud i et ca 3 mm tykt lag som passer til formen, læg den dernæst dejen op i formen (det er OK at noget af dejen hænger ud over kanten).
  • Fyld den med kompotten, når denne er afkølet.
  • Pensl rundt om kanterne på dejen med det piskede æg.

Tærtens topping

  • Rul den anden del af dejen ud - den som skal ligge øverst. Skær den i 1 cm 'brede bælter' og læg dem på tærten. Pensl dejstrimlerne med det piskede æg. Læg resten af den udrullede dej ud over kompotfyldningen.  
  • Tryk ned rundt i kanterne for at få de to deje til at nå hinanden. Tryk dem sammen med fingrene for at få et fint mønster.
  • Brug en kniv for at skære de overfødige kanter væk. 
  • Udform blade, æbler eller andet dekorativt af resten af dejen.

Servering

  • Pensl med det piskede æg på tærten og drys sukker over. Bag i ovnen i 175 °C i 30-40 minutter eller til den er gyldenbrun.  
  • Når den er klar, tag den ud af ovnen og lad den stå i 10 minutter og køle af. Tag en tynd kniv og lirk kanterne fri fra formen. 

Kokkens tips

Pyntet tærte

Har du dej tilovers?
Et alternativ til det traditionelle æbletærte-låg kan være, at lave en masse større eller mindre blade af dejen og så pynte med dem øverst. 
Sådan her anbefaler vores Le Cordon Bleu-kokke, hvordan det skal gøres:

Kreering af blade i dej

Rul dejen ud i 2 mm tykkelse. Skær dejen ud i bladforme (gerne med en en kniv med rund form og takker) - markér stilkene og venerne i bladene med en bladpresseform eller bagsiden af en lille kniv. Læg bladene så de overlapper hinanden.

God vin at servere til

Le Cordon Bleu anbefaler en sød vin på tørrede druer i stil med Recioto di Soave fra Italien til at fuldeende nydelsen af æblekagen. Alternativt en gammel sød Moscatel fra Spanien eller Portugal. Disse vine er ikke for sure, hvilket er perfekt til æblerne, som kan være ret så skarpe, men også ganske milde sammen med wienerbrødsdejen. Samtidig forstærker de krydderierne i æblemosen. 

Kokkeknive

Andre opskrifter fra Le Cordon Bleu

  • Wienerbrød med æblefyld
  • Butternut-græskar- og kartoffelsymfoni
  • Wasabi og ingefærs yuzu-dressing