Hvordan virker en induktionskogeplade? Her får du svaret!

Med en induktionskogeplade får du en effektiv kogesektion med lavt energiforbrug. Men hvordan fungerer induktion egentlig, og er det bedre end klassiske kogeplader? I denne artikel forklarer vi teknologien bag en induktionskogeplade og fordelene ved at bruge en.

Mad tilberedes på en induktionskogeplade.

Hvad er en induktionskogeplade?

En induktionskogeplade ligner næsten en klassisk glaskeramisk kogeplade, men varmefunktionen er den store forskel. En induktionskogeplade er en moderne og energieffektiv kogeplade som bruger elektromagnetisme til at opvarme gryder og stegepander direkte, i stedet for først at varme selve kogepladen op, som en klassisk kogeplade gør. Dette medfører at kogegrejet bliver varme på meget kort tid, og tilberedning af maden går både hurtigere og med mere præcis varme. Læs mere om forskellene på en glaskeramisk kogeplade og en induktionskogeplade her.


Hvordan virker en induktionskogeplade?

Med en induktionskogeplade varmes maden hurtigt op, men hvordan fungerer induktion egentlig?

I modsætning til keramiske og klassiske kogeplader har induktionskogeplader ingen synlig varmekilde. I stedet er der elektromagneter under den glatte glasoverflade, som skaber et magnetfelt. Når du sætter en gryde eller en stegepande med magnetisk bund på kogepladen, forvandles det magnetiske felt til varme direkte i kogegrejet – og derfor er induktionskogeplader mere energieffektive. 
Induktionszonen reagerer lynhurtigt, når du ændrer temperaturen, og når du er færdig med at lave mad, er kogepladen meget let at rengøre. Det bliver en helt ny oplevelse at lave mad!


Fordele ved induktion:

  • Hurtig opvarmning – Vandet koger på nogle minutter.

  • Energieffektiv – Mindre varmetab sammenlignet med andre kogeplader.

  • Sikkerhed – Kogepladen bliver kun varm, når der står kogegrej på den.

  • Let at rengøre – Glat overflade uden fastbrændt mad og stænkpletter.


Induktionskogeplade som rengøres med en klud.

Hvordan skal induktionskogepladen rengøres?

Alle kogeplader skal rengøres, uanset om det er induktion eller ej. Hvis det sprøjter uden for gryden eller stegepanden under madlavningen, er det oftest let at tørre af, især hvis du gør det med det samme. Vi anbefaler derfor at du rengør kogepladen når den har været i brug.


Sådan holder du induktionskogepladen ren

  • Brug en blød klud og lunkent vand efter hver brug.

  • Undgå ridser ved at bruge gryder med ren bund.

  • Brug en kogepladeskraber og specialrengøringsmiddel til størknede pletter.


Hvilke gryder og stegepander fungerer på induktion?

En induktionskogeplade er til dig der vil lave mad hurtigere og med mindre energiforbrug. Det er dog ikke alle gryder og stegepander, der kan bruges på en induktionskogeplade. For at kunne lave mad på en induktionskogeplade skal kogegrejet være fremstillet af magnetisk materiale. Stegepander og gryder der egner sig til induktion er af støbejern eller stål, mens aluminium, kobber, messing, porcelæn, glas og keramik bør undgås! Du kan se om dit kogegrej er magnetisk ved at sætte en køleskabsmagnet i bunden. Køber du nyt kogegrej står der oftest om det er egnet til induktion.


Lignende artikler

Købsguide: Vælg den bedste induktionskogeplade

En nemmere hverdag med smarte hvidevarer

Hvad er en dampovn? Her får du svaret!

Hvordan virker en airfryer?

Se mere fra Electrolux

  • Mad tilberedes på en induktionskogeplade
    Induktionskogeplade

    Tag madlavningen til næste niverau og find en induktionskogeplade til dit køkken.

  • Mad der tilberedes på en induktionskogeplade
    Madlavning

    Gør madlavningen til gastronomi med vores innovative hvidevarer.

  • En mand og en kvinde taler sammen ved en køkkenø
    Tips og inspiration

    Se flere inspirerende artikler, bolig- og hverdagstips.