Wienerbrød med æblefyld

Wienerbrød med æblefyld


Et 'Chausson aux pommes'-wienerbrød er et traditionelt fransk bagværk af fluffy dej og fyldt med en lækker æblemos. Opskriften kan varieres i det uendelige med forskellig frugt. En lun dessert til en kold vintersæson.


Antal portioner: 12 portioner
Forberedelsestid: 1 time
Total forberedelses- og tilberedningstid: 1time og 20 minutter

Ingredienser

Dej
8,3 dl mel, 75 g smør, 2,5 dl vand, 1,5 tsk salt

Fold i flere lag
300 g smør

Æblemos
3 store æbler, 50 g sukker, 2,5 g vaniljepulver (ikke vaniljesukker), 1/4 tsk kanel, saften fra 1/2 citron

Æg til pensling
1 helt æg, 1 æggeblomme, 10 ml vand, lidt salt, lidt sukker

Sirup 
75 g sukker, 0,5 dl vand

Sådan gør du

Dejen

  • Læg de tørre ingredienser i en Masterpiece Foodprocessor fra Electrolux
  • Smelt smørret og lad det køle af
  • Hæld alt smeltet og afkølet smør samt vand ned i foodprocessoren og kør det til du får en dej
  • Læg dejen op på et bord drysset med mel og ælt til du får en ensartet tekstur. Dæk med plast og lad hvile i 30 minutter i køleskabet

 

  • Rul smørret ud imens i en størrelse på 30x40 cm mellem to stykker bagepapir 
  • Kombinér smør og dej ved først at forme den kolde dej til stykker som er 1/3 længere og lidt bredere end smørdelen
    Læg derefter smørret på så det dækker 2/3 dele af dejen og fold så dejen rundt om smørret
  • Fold den derefter en fjerdedel og rul den ud
  • Når det er gjort, skal den i køleskabet til den bliver kold. Gentag procesen fire gange
  • Til sidst skal du tage en kagerulle for at glatte dejen ud. Pak den derefter ind i plastfolie og sæt den i køleskabet 

Æblefyldning

  • Skræl æblerne og fjern kernerne. Læg æblerne til side med citronvæske over sig eller i vand med citron
  • Skær æblerne i samme størrelse
  • Opvarm smørret i en pande og tilsæt sukker, citron og kanel
  • Tilsæt halvdelen af æblerne og kog på medium varme til de bliver bløde. Brug en Explore 7-blenderen fra Electrolux til at mikse massen. Læg tilbage på panden og tilsæt de resterende æbler. Tilsæt vand hvis det er nødvendigt, når æblerne begynder at tykne

  • Lad det køle af 

Pensling

  • Pisk alle ingredienser og hæld gennem en si

Sirup

  • Kog vand og sukker i en lille gryde. Lad det køle af og tykne til inden brug



Servering 

  • Rul dejen ud i et 5 mm tykt lag på en overflade drysset med mel
  • Skær ud i 12 cm store cirkler og sæt dem ind i køleskabet. Rul hver cirkel lidt mere ud, så de får en mere oval form
  • Pensl den korte ende af dejen med pisket æg
  • Læg en stor klat æblemos i midten af hver oval dejbid og fold halvdelen
  • Læg hvert stykke dejbid på en bageplade med bagepapir 
  • Pensl med det piskede æg og lav et bladmønster med knivens bagside
  • Bag i en formvarmet ovn på 190 grader C i 15-20 minutter til de får en gyldenbrun farve på alle sider
  • Når den er klar, tager du den ud af ovnen og pensler med koldt sirup for at få en endnu mere glinsende overflade

Hvad passer at drikke til?

Le Cordon Bleu anbefaler en varm drik til dette 'Chausson aux Pommes'-bagværk. Det kunne f.eks. være sort te med smag af tørrede æbleringe, kanel og stjerneanis. Hæld en liter kogende vand (99 grader C) i en stor tekande med 6 gram kinesisk Keemun løsblade-te, 6 hakkede og tørrede æbleringe, en halv kanelstang, en halv stjerneanis og en kardemommekapsel. Lad det trække i 3 minutter, si ned i en tekande og læg æblestykkerne over stykvis. Nyd teen til din nybagte franske æbledessert.

Knive på bræt

Andre lækre opskrifter fra Le Cordon Bleu

  • Matcha- og kirsebærtærte
  • Mango og chantilly-creme
  • Græskar- og cremefraicesuppe